RECEPT DANA: Piletina punjena gljivama i sirom


Sastojci:

  •  6 pilećih prsa 
  • 450 g gljiva
  •  3 česna bijelog luka
  •  1 mala glavica luka
  •  so i biber
  •  225 g mladog sira


Umak: sok i korica od 2 limuna, 2 kašike mljevenog bijelog luka, 1/4 šoljice smeđeg šećera, 1/2 šoljice sirćeta, 1/2 kašike senfa, 1/2 šoljice maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice bibera.

Priprema:


Zagrijte rernu na 180 stepeni. Od navedenih sastojaka pripremite umak tako što ćete ih sve sastaviti i promiješati. Piletinu stavite u umak i pustite da stoji oko 20 minuta.

Na srednje jakoj vatri popržite luk i bijeli luk na malo maslinovog ulja. Ubacite gljive, začinite solju i biberom i dinstajte 15 minuta.

Marinirana pileća prsa prerežite napola, ali ne do kraja, dovoljno da dobijete džep. U procjep ubacite gljive i nekoliko kriški mladog sira. Pričvrstite čačkalicama.

Na jakoj vatri zagrijte malo maslinovog ulja. Piletinu pecite nekoliko minuta sa svake strane, a zatim stavite na foliju i u pleh za pečenje.

Pecite piletinu na 180 stepeni oko 10 minuta. Poslužite toplo.

Primjedbe