4 JEDNOSTAVNA SLADOLEDA KOJE MOŽETE NAPRAVITI KOD KUĆE
Postoji niz jednostavnih recepata koji ne zahtijevaju veliki angažman kuhara. Donosimo vam sedam ideja za brze i osvježavajuće smrznute deserte.
Sladoled je jedan od deserta za kojim jako često žudimo, no vrlo rijetko ga pripremamo. Vjerojatno zbog toga što je većina recepata za sladolede poprilično složena te zahtijeva korištenje posebnih aparata za smrzavanje, koje mnoga kućanstva ne posjeduju. Međutim, postoji i niz jednostavnih recepata koji ne zahtijevaju veliki angažman kuhara. Donosimo vam sedam ideja za brze i osvježavajuće smrznute deserte.
1. Ukusan sladoled s kondenziranim mlijekom
Zbog svog mliječnog okusa, nježne teksture i vrlo jednostavne pripreme, sladoled od slatkog vrhnja i kondenziranog mlijeka jedan je od najpopularnijih domaćih sladoleda. Pripremu započnite izradom šlaga od 500 g slatkog vrhnja – vrhnje za šlag dobro ohladite i uz pomoć ručnog miksera, ili žustrim pokretima pjenjače, tucite dok ne poprimi podatnu, kremastu konzistenciju. Tučenom vrhnju zatim dodajte 400 g gustog zaslađenog kondenziranog mlijeka te ga dobro umiješajte, pazeći pritom da miješanje ne traje predugo kako vam se iz vrhnja ne bi počela izdvajati zrnca masnoće. Ukoliko ne znate gdje biste kupili kondenzirano mlijeko, možete ga napraviti i sami. Ovako pripremljenu sladolednu smjesu obogatite dodacima po želji. Primjerice, usitnjenim keksima ili biskvitom, nasjeckanim prženim orašastim plodovima, komadićima suhog ili svježeg voća, voćnim pireima ili džemovima, mekanim bombonima, komadićima čokolade, rastopljenom čokoladom ili omiljenim kakao namazom. Neke voćne dodatke možete čak kombinirati s đumbirom, svježom metvicom ili bosiljkom, a za jednostavne okuse, smjesi samo dodajte ekstrakt vanilije ili kakao prah. Sladoled će biti spreman za konzumaciju nakon otprilike šest sati smrzavanja.
2. Medeni sladoled
Za neodoljiv sladoled s okusom meda bit će vam potrebno 500 g slatkog vrhnja, ⅔ šalice meda i 4 bjelanjaka. Vrhnje istucite u šlag, te ga držite u hladnjaku dok pripremate ostale sastojke. Med stavite u lonac te ga zagrijte do vrenja na srednje jakoj vatri. Neka se kuha dvije minute, a za to vrijeme miksajte bjelanjke dok ne poprime blijedu, bjelkastu boju. Vrući med vrlo polako dodajte bjelanjcima, neprestano miješajući ručnim mikserom, te s miješanjem nastavite dok se smjesa ne ohladi (oko pet minuta). Bjelanjke s medom, zatim, kuhačom lagano umiješajte u šlag i dobivenu sladolednu smjesu zamrznite u čvrsto zatvorenoj posudi. 3. Klasični sladoled od vrhnja Vrlo jednostavno se priprema i sladoled od šlaga i kiselog vrhnja koji će svojim punim, ali prilagodljivim okusom savršeno pristajati uz osvježavajuće voćne salate, vruće grilano voće ili tople i prhke slatke pite. 400 g kiselog vrhnja prvo trebate pomiješati sa 100-200 g šećera u prahu, ovisno o ukusu, te zatim lagano umiješati 300 g šlaga. Šlag možete pripremiti od slatkog vrhnja, no kako biste smanjili udio masti u sladoledu, možete koristiti tzv. šlag pjenu iz vrećice. Ovoj smjesi također možete dodati razne dodatke, poput strugane čokolade i usitnjenog voća. Nakon šest sati smrzavanja, sladoled će biti spreman za posluživanje.3. Smrznuti jogurt s bobičastim voćem
Ukoliko ste ljubitelj smrznutog jogurta, oduševit će vas ovaj recept s kojim ćete ga pripremiti u samo nekoliko minuta. Za smrznuti desert s jogurtom i voćem bit će vam potrebno 500 g smrznutog bobičastog voća, 250 g hladnog grčkog jogurta te, po želji, malo limunovog soka i oko 2 žlice meda. Sve sastojke stavite u sjeckalicu ili blender te ih miksajte dok ne postignu kremastu konzistenciju. Jako je bitno da je smrznuto voće netom izvađeno iz zamrzivača kako bi pripremljeni sladoled mogli odmah poslužiti. Kod izrade ovog sladoleda možete se poslužiti i štapnim mikserom, a umjesto bobičastog voća možete koristiti i neko drugo voće koje ste prije smrzavanja očistili i narezali na manje komadiće, poput breskve, manga, dinje, ananasa ili kivija. Ukoliko želite da sladoled bude još "ledeniji" stavite ga u zamrzivač na tridesetak minuta.
Primjedbe
Objavi komentar